top of page
  • Debbie Sprenger

Deelnemen aan de gezondheidsprogramma's

In mijn vorige artikel Gezondheidsprogramma's Pawpeds leg ik uit waarom een gezondheidsprogramma belangrijk is voor het ras en onder welke voorwaarden een dergelijk programma succesvol kan worden opgezet. In dit vervolgartikel lees je hoe je als fokker kunt deelnemen aan deze gezondheidsprogramma's met jouw (fok)katten.


Welke gezondheidsprogramma's zijn er?

Voor de Maine Coon zijn er de volgende gezondheidsprogramma's opgesteld:

  1. HCM (Hypertrofische cardiomyopathie) via echocardiogram van het hart, uitgevoerd door cardioloog of radioloog.

  2. HD (Heupdysplasie). Heupfoto's (rontgefoto's) worden ingezonden naar Pawpeds voor evaluatie.

  3. DNA onderzoek opgesplitst in drie gezondheidsprogramma's voor SMA (Spinal Muscular Atrophy), PK-def (Pyruvate Kinase Deficiency) en de MyBPC 3 mutatie (ook wel HCM1 genoemd).

Fok je een ander ras dan de Maine Coon, dan kun je op Pawpeds zien welke gezondheidsprogramma's actief zijn voor jouw ras. (Dat een gezondheidsprogramma niet

actief is voor een bepaald ras, betekent overigens niet per definitie dat de erfelijke aandoening niet bestaat.)

We zullen de genoemde gezondheidsprogramma's voor de Maine Coon een voor een bespreken.1. HCM gezondheidsprogramma (Hypertrofische cardiomyopathie)


Voor de hartscreenings (echocardiogram) op HCM zijn er specifieke richtlijnen opgesteld waaruit geconcludeerd kan worden of een kat een normaal hart heeft, een twijfelgeval is (equivocal) of HCM heeft (mild, moderate of severe). Hier zijn grenswaarden over afgesproken, rekening houdend met het gewicht van de kat. Op deze manier kunnen alle katten op dezelfde manier beoordeeld worden, mits dit gebeurt door kundige specialisten. Hieronder verstaan we een cardioloog of radioloog die uitgerust is met een gedegen opleiding, ervaring en geschikt apparatuur en die getraind is hoe een kat volgens het HCM gezondheidsprogramma getest moet worden. Pawpeds accepteert alleen HCM resultaten die uitgevoerd zijn door goedgekeurde specialisten die participeren aan het HCM gezondheidsprogramma. Op deze pagina kun je zien welke specialisten zijn aangesloten per land. Staat jouw specialist niet op deze lijst, maar komt hij/zij mogelijk wel in aanmerking? Dan kun je je specialist vragen om zich aan te sluiten bij het HCM programma. De voorwaarden waar een specialist aan moet voldoen vind je op deze pagina.


Ter voorbereiding op de afspraak

  • Zorg er eerst voor dat de kat geregistreerd staat in de Pawpedsdatabase. Dit doe je door een foto van de stamboom te sturen naar Leonie van der Belt ter registratie. De gezondheidsresultaten kunnen zo sneller gekoppeld worden aan stamboom in de Pawpedsdatabase en daar sneller gepubliceerd worden.

  • Voorafgaand aan de hartscreening zorg je ervoor dat het het HCM formulier hebt ingevuld. Het beste kun je het formulier op je computer invullen en daarna uitprinten. Het uitgeprinte formulier onderteken je voorafgaand aan het onderzoek.

  • Zorg dat je naar een specialist gaat die is aangesloten bij het HCM gezondheidsprogramma. Op deze lijst kun je checken welke specialisten dit zijn.

Tijdens de hartscreening en daarna

Bij de afspraak neem je het ingevulde en ondertekende HCM formulier