top of page

Filosofie

Bij cattery Macadamia streven we ernaar om de genetische variatie van het Maine Coon ras hoog te houden. Dit heeft als doel om de kattenpopulatie en daarmee het ras gezond te houden. Bij verparingen met niet verwante katten is het risico op erfelijke ziektes kleiner en het immuunsysteem sterker. Ons fokbeleid is gericht op lage inteelt, klonen en foundation top 5 percentages. Ons doel is om outcross katten te fokken, met behoud van het Maine Coon type. Door de lage inteelt kunnen de kittens erg variëren in uiterlijk. Wij vinden de onvoorspelbare variëteit in de nestjes een teken dat we op de goede weg zitten qua gezondheid en grote genetische variatie. Wel betekent dit een langere weg voor ons om het type goed te houden of te verbeteren.

 

Meer informatie hierover is te lezen op PawPeds.

Om ervoor te zorgen dat onze fokkatten ook daadwerkelijk een goede toevoeging zijn aan de populatie, proberen we erfelijke ziektes zoveel mogelijk van tevoren uit te sluiten. Wij volgen hierbij de richtlijnen van het PawPeds gezondheidsprogramma. Alle testuitslagen van onze katten (die aan het gezondheidsprogramma gerelateerd zijn) worden openbaar gemaakt in de internationale database van PawPeds. Hierdoor krijgen andere fokkers ook kennis over de gezondheid van bepaalde lijnen wat ons als fokkers helpt bij het selecteren van geschikte katten voor de fok. Transparantie vinden wij belangrijk, ook over de minder goede uitslagen. Daarom vind je op onze site uitgebreide informatie over de gezondheid van elke kat.

 

Qua uiterlijke kenmerken kijken we naar de rasstandaard. Vacht, stand van de oren, kin, staart worden allemaal beoordeeld om te zien welk kitten het meest geschikt is voor de fok.

 

Wij houden van het oorspronkelijke type. Al onze katten zijn normaal van omvang en uiterlijk en bevatten geen extreme kenmerken. De gezondheid van de Maine Coons is voor ons van veel grotere waarde dan de uiterlijke kenmerken of modetrends. Wel zijn onze katten heel expressief in het tonen van hun leuke karakter in hun gezicht.

Naast dit "hogere doel" hebben we ook een persoonlijke voorkeur waar we de fokkatten op selecteren. Karakter vinden wij heel belangrijk. We hebben dan ook als doel om sociale katten te fokken (die natuurlijk prettig gestoord zijn).

Kleur is voor ons van ondergeschikt belang en speelt pas een rol wanneer al het andere in orde is. Dan gaat onze voorkeur uit naar solids, smokes, torties en silver tabby (zonder wit).

bottom of page