Filosofie

Bij cattery Macadamia streven we ernaar om de genetische variatie van het Maine Coon ras hoog te houden. Dit heeft als doel om de kattenpopulatie en daarmee het ras gezond te houden. Bij verparingen met niet verwante katten is het risico op erfelijke ziektes kleiner en het immuunsysteem sterker. Ons fokbeleid is gericht op lage inteelt, klonen en foundation top 5 percentages. Ons doel is om outcross katten te fokken. Het liefst met behoud van het Maine Coon type. Hou er als potentiële kittenkoper rekening mee dat de kittens erg kunnen variëren in uiterlijk. Naarmate ons fokprogramma vordert verwachten we steeds meer variatie in de kittens terug te zien. Het onvoorspelbare uiterlijk is voor showfokkers een groot nadeel, welke juist selecteren op uiterlijke kenmerken. Wij vinden de onvoorspelbare variëteit in de nestjes juist leuk en een teken dat we op de goede weg zitten qua gezondheid en grote genetische variatie. Wel betekent dit een langere weg voor ons om het type goed te houden of te verbeteren.

 

Meer informatie hierover is te lezen op Pawpeds.

Om ervoor te zorgen dat onze fokkatten ook daadwerkelijk een goede toevoeging zijn aan de populatie, proberen we erfelijke ziektes zoveel mogelijk uit te sluiten. Wij volgen hierbij de richtlijnen van het Pawpeds gezondheidsprogramma. Alle testuitslagen van onze katten (die aan het gezondheidsprogramma gerelateerd zijn) worden openbaar gemaakt in de internationale database van Pawpeds. Hierdoor krijgen andere fokkers ook kennis over de gezondheid van bepaalde lijnen wat ons als fokkers helpt bij het selecteren van geschikte katten voor de fok. Transparantie vinden wij belangrijk, ook over de minder goede uitslagen. Daarom vind je op onze site uitgebreide informatie over de gezondheid van elke kat.

 

Qua uiterlijke kenmerken kijken we naar de rasstandaard. Vacht, stand van de oren, kin, staart worden allemaal beoordeeld om te zien welk kitten het meest geschikt is voor de fok.

 

We doen ook niet mee aan de modegrillen van tegenwoordig, waarbij de Coons steeds grotere oren krijgen (met name Coons uit Rusland en Oost-Europa) en ook de omvang (XXL Coons) lijkt een trend te zijn. Om zulke extreme uiterlijke kenmerken te manifesteren in het ras is lijnenteelt nodig, waardoor je familie met elkaar moet verparen. Nu hoef ik denk ik niet uit te leggen dat inteelt niet gezond is. Je versmalt de genenpool en er is een grotere kans dat (recessieve) erfelijke ziektes de kop op steken en zo in het ras sluipen. Bovendien zorgt extreme selectie ervoor dat het lichaam zich niet zo snel kan aanpassen aan de nieuwe uiterlijke vorm die in een paar generaties is verworven. Denk bijvoorbeeld aan sterke selectie op omvang om zo steeds grotere katten te fokken. Dit geeft logischerwijs problemen met de gewrichten, die zich niet binnen een paar generaties hebben kunnen aanpassen aan de nieuwe omvang.

Om deze reden fokken wij alleen met niet verwante katten (binnen hetzelfde ras). Ook zijn al onze katten normaal van omvang en uiterlijk en bevatten geen extreme kenmerken. De gezondheid van de Coons is voor ons van veel grotere waarde dan de uiterlijke kenmerken of modetrends.

Naast dit "hogere doel" hebben we ook een persoonlijke voorkeur waar we de fokkatten op selecteren. Karakter vinden wij heel belangrijk. We hebben dan ook als doel om sociale katten te fokken (die natuurlijk prettig gestoord zijn).

Kleur is voor ons van ondergeschikt belang en speelt pas een rol wanneer al het andere in orde is. Dan gaat onze voorkeur uit naar solids, smokes, torties en silver tabby (zonder wit).

© 2020 Alle rechten voorbehouden

Foto's en tekst mogen niet worden gekopieerd of gebruikt zonder nadrukkelijke toestemming

G2RibbonSmall.gif

Voorburg, Nederland

Unieke bezoekers sinds 2018:

Aantal bezoeken sinds 2018:

Wij zijn aangesloten bij onderstaande vereniging en club: