top of page

kitten kopen

Heb je interesse in een Macadamia kitten? Dan lees je op deze pagina een antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat wordt er mee geleverd met een kitten?
 • de stamboom van het kitten

 • het kitten is gechipt en de chip wordt door de fokker op het nieuwe adres geregistreerd

 • het kitten is vrij van wormen en vlooien

 • het kitten is 2x gevaccineerd op Herpes, Calici en Kattenziekte

 • de dierenarts heeft het kitten 2x nagekeken en gecheckt
  op gezondheid, de bevindingen staan in het paspoort

 • een Europees paspoort

 • koopcontract, met 1 jaar garantie op erfelijke ziektes 
  en fokverbod tenzij anders overeengekomen

 • de test uitslagen van beide ouders

 • foto's en video's van het kitten vanaf de geboorte tot aan 
  de verhuizing

 • kittenpakket met leuke speeltjes en goodies  

 • kattenvoer voor de eerste week

 • 1 maand gratis verzekering

 • advies over voeding en verzorging

 • lidmaatschap "De Macadamia familie" een speciale facebookgroep voor mensen die een Macadamia kitten hebben

 • levenslange support van de fokker

Hoe kom ik in aanmerking voor een kitten?

Begin met het invullen van het contactformulier en stel jezelf en je gezin daarin voor. Ik krijg graag eerst een beeld wat voor leven je een kitten zou kunnen bieden, hoe de woonomgeving is en welke andere huisdieren er wonen. Wanneer dit wederzijds een goede match lijkt dan is de volgende stap een persoonlijke kennismaking thuis in de cattery. Wanneer daarna het wederzijds vertrouwen naar elkaar wordt uitgesproken, dan sta je officieel op de wachtlijst voor het eerstvolgende nest of een ander nest naar keuze. De wachtlijst wordt al samengesteld voordat een nestje geboren is en zelfs al voordat een poes zwanger is. Wacht daarom niet te lang om je interesse te tonen! Je kunt niet op de wachtlijst komen zonder een persoonlijke kennismaking vooraf. 

Hoe werkt de wachtlijst?

Een nestje wordt altijd gepland met een achterliggend doel om waarde toe te voegen aan het ras. Wij plannen nooit een nestje om kittens op de wereld te zetten louter voor liefhebbers. Om die reden wordt in elk nest altijd vanaf de geboorte 1 of 2 kittens gereserveerd op de wachtlijst voor Cattery Macadamia of een gastgezin die de cattery ondersteund in haar fokdoelen, ofwel een andere fokker. Dit betekent niet automatisch dat er altijd uit elk nest 1 of 2 kittens voor de fok wordt ingezet, maar er is op deze manier ruimte om te zien hoe de kittens zich ontwikkelen en hierover te beslissen.

De wachtlijst wordt per nest vastgesteld waarbij bepaalde mensen voorrang krijgen op anderen. Dit is een richtlijn voor de vast te stellen invulling van de wachtlijst voor een aankomend nest: 

 1. Cattery Macadamia of een gastgezin

 2. Een andere fokker (dit is niet bij elk nest mogelijk)

 3. Liefhebbers die zijn doorgeschoven naar een volgend nest en al langer wachten

 4. Liefhebbers die al eerder een Macadamia kitten hebben gekocht

 5. Liefhebbers die twee kittens uit hetzelfde nest willen

 6. Liefhebbers die een kitten willen

De wachtlijst sluit doorgaans 2 weken voor de bevalling, aangezien er daarna geen bezoek meer ontvangen wordt voor een kennismaking. Dit om de aanstaande moederpoes haar rust te gunnen voor de aankomende bevalling. Wanneer na de sluiting zich nog liefhebbers melden, kunnen deze niet meer op de wachtlijst worden geplaatst. Wanneer er meer kittens geboren worden dan met de wachtlijst gereserveerd kunnen worden, dan krijgen andere geïnteresseerden na een persoonlijke kennismaking ook de mogelijkheid om een kitten te reserveren.

Hoe kan ik een optie nemen op een kitten?

Binnen twee weken na de geboorte van een nest, worden de families die op de wachtlijst staan benaderd met de vraag of ze een optie willen op een kitten (of 2 kittens). Wanneer er niet genoeg kittens geboren zijn voor alle mensen op de wachtlijst, wordt de volgorde volgens de richtlijn in de vorige alinea bepaald. Mensen die dan afvallen wordt gevraagd of ze voor een volgend nest op de wachtlijst willen staan (waarbij ze voorrang krijgen op alle andere liefhebbers). Ook kunnen ze "reserve" staan, mocht er een kitten beschikbaar komen, bijvoorbeeld omdat er minder dan 2 kittens voor de fok worden ingezet. Zijn de opties eenmaal verdeeld voor een nest, dan heeft iedereen de mogelijkheid de kittens te ontmoeten om te onderzoeken welke een goede match zou kunnen zijn. Mensen op de wachtlijst hebben voorrang bij het plannen van een afspraak voor de eerste ontmoeting van de kittens.

Hoe kan ik een kitten reserveren?

Wanneer er tijdens het bezoek duidelijk een match is, en het kitten niet in evaluatie staat voor de fok, dan kan het kitten gereserveerd worden. Nadat de mensen op de wachtlijst een kitten hebben gereserveerd, kunnen andere geïnteresseerden een kitten reserveren die is overgebleven, wanneer dit een passende match blijkt te zijn.

Het kan zijn dat meerdere kittens "in evaluatie" staan, om de ontwikkeling te observeren en te zien welk kitten het beste geschikt is voor de fok. Voor liefhebbers op de wachtlijst kan het dan even wachten zijn totdat ze weten welk kittens voor hun vrijkomen om te reserveren. Deze keuze wordt gemaakt tussen 9-13 weken.  

Wij vinden het belangrijk dat een kitten qua karakter goed matcht bij de nieuwe familie en bij de al aanwezige soortgenootjes. Om een goede match te maken heeft dit soms tijd nodig om te observeren hoe het karakter van het kitten zich ontwikkeld, en hoe de interactie is met het gezin. Vaak zijn er twee bezoekjes voor nodig om goed aan te voelen welke kittens het beste passen. Wij vragen geduld van de liefhebbers, maar gaan wel heel zorgvuldig te werk zodat je het kitten krijgt wat ook echt bij jullie past. Het is ten slotte een keuze waar je hopelijk lang plezier van gaat beleven! Mocht er onverhoopt toch geen geschikte match tussen zitten, dan heb je de mogelijkheid om op de wachtlijst te komen voor het volgende nest.

Een reservering is een vrijblijvende mondelinge afspraak. Mocht je van gedachten veranderen en willen annuleren, dan kan dit altijd. We plaatsen alleen kittens die 100% gewenst en welkom zijn, en willen niet dat mensen uit financiële verplichting een kitten nemen waar hun hart niet bij ligt. Om die reden vragen wij geen aanbetaling. In het belang van de kittens kan Cattery Macadamia ook beslissen een reservering te annuleren, wat overigens zelden gebeurt. 

Wanneer kunnen we de kittens ontmoeten?

Op de website en facebookpagina worden elke 2 weken nieuwe foto's geplaatst van de kittens. Tussendoor ontvangen mensen op de wachtlijst nog via whatsapp regelmatig updates met foto's en video's van de kittens, zodat ze al kunnen meegenieten. Als de kittens een week of 8 zijn en alles gaat voorspoedig dan kunnen de mensen van de wachtlijst de kittens ontmoeten. Kijk rustig of er een klik is met een kitten. Vaak wordt tijdens het eerste bezoek nog geen keuze gemaakt, maar krijg je een eerste indruk en kun je je voorkeur uitspreken wanneer je die hebt. De verschillen karakters zijn dan al globaal zichtbaar en zullen de komende weken nog verder verduidelijken. Het is doorgaans mogelijk om de kittens elke 2 weken te bezoeken, indien dit in de agenda's past. Wij raden aan om 2-4x een bezoek te brengen aan de kittens.

Met welke leeftijd verhuist een kitten?

Voor een goede socialisatie en opvoeding is het belangrijk dat het kitten genoeg tijd met de moeder doorbrengt. Ook als de kittens 10-14 weken zijn heeft de moeder nog een belangrijke taak in het opvoeden van het kitten. Zo verkleint de kans op gedragsproblemen op latere leeftijd. Onze kittens blijven daarom bij ons wonen tot ze minimaal 14 weken oud zijn (of zoveel langer als nodig is). Zo hebben we het kitten ook nog minimaal een week bij ons na de 2e vaccinatie om te zien of er geen entreactie optreedt. Aangezien een verhuizing stressvol kan zijn voor het kitten, is het beter om dit niet vlak na de vaccinatie te plannen. De weerstand is dan meestal iets lager. De kittens verhuizen doorgaans verspreid tussen 14 en 16 weken. De fokker is in de meeste gevallen bij de verhuizing aanwezig om het kitten bij deze transitie gerust te stellen en ook te zien waar het kitten terecht komt.

Wat is de prijs van een kitten?

Sinds 2021 zijn de prijzen voor voer, dierenartskosten, gezondheidstesten en benodigdheden flink gestegen. De prijs van een kitten is daarin meegestegen. Doorgaans liggen de prijzen tegenwoordig tussen de 950 en 1.200 euro. Cattery Macadamia vraagt een marktconforme prijs, maar we proberen zo laag mogelijk in deze prijsrange te zitten. Wij zijn niet uit op winst, maar proberen onze hobby enigszins betaalbaar te houden door een groot gedeelte van de kosten via de verkoop van de kittens terug te ontvangen. Na jaren fokken moet er nog altijd elk jaar geld bijgelegd worden. 

Mag ik met een kitten fokken?

Kittens voor liefhebbers worden contractueel met een fokverbod verkocht. Wil je met een poesje fokken, dan kun je je als gastgezin aanmelden. Soms worden katers bij liefhebbers geplaatst met de afspraak dat deze een paar dekkingen mag geven aan poezen van Cattery Macadamia, of door Cattery Macadamia aangewezen poezen van bevriende catteries. De kater wordt op kosten van Cattery Macadamia volledig getest en je ontvangt een financiële vergoeding per geslaagde dekking. Geef het vooral aan wanneer je hiervoor open staat.  

Heb je een eigen cattery dan kun je een aanvraag doen voor een poesje of kater voor de fok. Voor fokkers gelden andere prijzen op aanvraag en er is een ander koopcontract. Van de fokker verwachten wij soortgelijke fokdoelstellingen en ethiek als cattery Macadamia. Ook verwachten wij dat deze alle testen doet op erfelijke ziektes (tenminste herhaaldelijk HCM echo, HD, PL en indien nodig DNA test) van de fokkat zelf en van de toekomstige partners en toekomstig nageslacht die voor de fok wordt ingezet. De testresultaten van de kat zouden wij graag in PawPeds terug willen vinden. Het publiceren van deze informatie draagt bij aan het verzamelen van transparante informatie over het ras en geeft iedereen de mogelijkheid de gezondheid van de lijn te volgen.

Voor alle bovengenoemde opties geldt dat dit alleen gebeurt wanneer er veel wederzijds vertrouwen is en vaak gaat er veel tijd overheen om dit vertrouwen op te bouwen. 

Heb je nog vragen, stel ze gerust via het contactformulier. 

Suli en Kasba
bottom of page