top of page

Uitzetpoes

Vind je het leuk om een keertje een nestje te ervaren en tegelijkertijd een mooie bijdrage te leveren aan het ras, zonder dat je zelf een cattery hoeft op te starten met alles wat daarbij komt kijken? Of wil je in de toekomst een cattery opstarten maar weet je niet hoe te beginnen en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan is een uitzetpoes misschien iets voor jou. 

In mijn cattery worden soms poesjes geboren die een goede fokpotentie hebben en die een waardevolle toevoeging kunnen zijn voor het ras. Niet alle poesjes die bij ons geboren worden kan ik zelf houden, omdat mijn kattengroep dan te groot wordt. Dit heeft impact op de infectiedruk in huis en de groepsdynamiek die ik graag harmonieus hou. Maar soms is een poesje te goed om te laten gaan. Als oplossing is de constructie van een uitzetpoes bedacht. Hiermee kan ik samen met jou mijn fokdoelen waarmaken voor het ras en tegelijkertijd kun jij ervaring op doen met het krijgen van een eigen nestje.

Als liefhebber krijg je beste poesje uit het nest tegen een aangepast laag tarief. Het restant wordt namelijk betaald "in natura" door de poes een aantal nestjes te laten krijgen, indien de natuur het toestaat. Na de sterilisatie van de poes wordt ook het juridisch eigendom naar jou overgezet en kan zij de rest van

zijn leven bij jou als kastraat genieten. Het is dus de bedoeling dat de poes levenslang bij jou blijft wonen, net als wanneer je een liefheb-kitten bij ons koopt.

Je krijgt zo de kans om betrokken te zijn bij mijn cattery en mee te helpen aan het realiseren van mijn 

fokdoel om gezonde, sociale en goed getypeerde Maine Coons te fokken. Je maakt het mogelijk dat een waardevolle poes het fokprogramma kan voortzetten en zelf geniet je van een nestje kittens.

Ook biedt het je de mogelijkheid om meer te leren van 'het vak', voor het geval je zelf de ambitie hebt om in de toekomst een cattery te starten. Je krijgt met een uitzet-poes namelijk volledige begeleiding van mij.

Wanneer is een uitzetpoes mogelijk iets voor jou?

 • Je hebt de wens om een keer een nestje kittens te krijgen.

 • Je bent flexibel, integer en dol op katten.

 • Je hebt veel ervaring met katten

 • Je bent bereid om meer te leren over Maine Coons en over het fokken.

 • We hebben een goede klik en nemen de tijd om elkaar goed te leren kennen. Het is belangrijk dat we goed kunnen samenwerken en in tijden van tegenspoed samen oplossingen kunnen vinden.

 • Je hebt minimaal 1 andere gecastreerde Maine Coon en je hebt geen open katten in huis.

 • Je woont liever niet al te ver weg (tot ongeveer 1 uur rijden van Voorburg).

 • De poes blijft officieel eigendom van Cattery Macadamia totdat aan de contractplicht is voldaan, maar woont bij jou. Dit betekent in de praktijk dat het eigendom naar jou wordt overgezet nadat we in onderling overleg besluiten dat de poes gecastreerd wordt. We kunnen van tevoren afspreken hoeveel nestjes wenselijk is, onder voorbehoud dat alles voorspoedig gaat. Daarna kan zij de rest van haar leven bij jou genieten van het heerlijke kastraten leven.

 • Cattery Macadamia besluit welke kater(s) de poes mag dekken. Dit zullen alleen zorgvuldig geselecteerde katers zijn die volledig getest zijn en waarbij de combinatie een waardevolle toevoeging is voor het ras.

 • Cattery Macadamia vraagt de stambomen aan en we overleggen samen over wie in aanmerking komt voor het kopen van een kitten.

 • Je bent bereid om de poes op date te brengen naar de kater en haar een dag of 3 te missen, om haar vervolgens (hopelijk zwanger) weer op te kunnen halen.
   

Het is altijd afwachten of een poes geschikt blijkt te zijn voor de fok en door de testen heen komt. Daarna is het ook afwachten of het lukt om zwanger te worden en of de bevalling en het moederschap voorspoedig gaat. Op basis van deze eerste ervaring besluiten we samen of er nog een tweede keer kan komen. 

Deze constructie vraagt veel vertrouwen en samenwerking. Het is soms puzzelen om het voor

beide partijen goed te laten werken. Onze onderlinge afspraken zijn dan ook maatwerk zodat we ons er

beide comfortabel bij voelen. 

Ook wanneer ik geen kittens heb dan kun je contact opnemen als je in de toekomst graag een uitzet-kater of -poes wilt. Deze constructie kan namelijk ook worden toegepast voor katers. 

Heb je interesse of vragen, neem gerust contact op via het contactformulier. 

bottom of page