top of page

Gastgezin

Vind je het leuk om een keertje een nestje te ervaren en tegelijkertijd een mooie bijdrage te leveren aan het ras, zonder dat je zelf een cattery hoeft op te starten met alles wat daarbij komt kijken? Of wil je in de toekomst een cattery opstarten maar weet je niet hoe te beginnen en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan zou je je ook kunnen aanmelden als gastgezin voor mijn cattery. 

In mijn cattery worden soms poesjes geboren die een goede fokpotentie hebben en die een waardevolle toevoeging kunnen zijn voor het ras. Niet alle poesjes die bij ons geboren worden kan ik zelf houden, omdat mijn kattengroep dan te groot wordt. Dit heeft impact op de infectiedruk in huis en de groepsdynamiek die ik graag harmonieus hou. Maar soms is een poesje te goed en waardevol om te laten gaan als huisdier. Als oplossing is de constructie van een gastgezin bedacht. Hiermee kan ik samen met jou mijn fokdoelen waarmaken voor het ras en tegelijkertijd kun jij het hele proces ervaren, door een kat te testen, te laten dekken, de zwangerschap, bevalling en het verzorgen en socialiseren van de kittens. 

Als liefhebber krijg je beste poesje of kater uit het nest. De intentie is dat je met deze poes een paar nestjes krijgt, indien de natuur het toestaat. Na de sterilisatie van de poes wordt ook het juridisch eigendom naar jou overgezet en kan zij de rest van haar leven bij jou als kastraat genieten. Het is dus de bedoeling dat de kat levenslang bij jou blijft wonen, net als wanneer je een liefheb-kitten bij ons koopt.

Je krijgt zo de kans om betrokken te zijn bij mijn cattery en mee te helpen aan het realiseren van mijn 

fokdoel om gezonde, sociale en goed getypeerde Maine Coons te fokken. Je maakt het mogelijk dat een waardevolle poes het fokprogramma kan voortzetten en zelf geniet je van een nestje kittens.

Ook biedt het je de mogelijkheid om meer te leren van 'het vak', voor het geval je zelf de ambitie hebt om in de toekomst een cattery te starten. Je krijgt met een uitzet-poes namelijk volledige begeleiding van mij en de nodige kennis en ervaring die waardevol is wanneer je in de toekomst een eigen cattery wilt starten.

Wanneer is een uitzetpoes mogelijk iets voor jou?
 
 • Je hebt de wens om een keer een nestje kittens te krijgen.

 • Je bent flexibel, integer en dol op katten.

 • Je hebt ervaring met katten

 • Je bent bereid om meer te leren over Maine Coons en over het fokken en hier ook korte cursussen in te volgen om basiskennis op te doen.

 • We hebben een goede klik en nemen de tijd om elkaar goed te leren kennen. Het is belangrijk dat we goed kunnen samenwerken en kunnen communiceren en in tijden van tegenspoed samen oplossingen kunnen vinden.

 • Je hebt minimaal 1 andere gecastreerde Maine Coon en je hebt geen open katten in huis.

 • De poes blijft officieel eigendom van Cattery Macadamia totdat aan de contractplicht is voldaan, maar woont bij jou. Dit betekent in de praktijk dat het eigendom naar jou wordt overgezet nadat we in onderling overleg besluiten dat de poes gecastreerd wordt. We kunnen van tevoren afspreken hoeveel nestjes wenselijk is, onder voorbehoud dat alles voorspoedig gaat. Daarna kan zij de rest van haar leven bij jou genieten van het heerlijke kastraten leven.

 • Cattery Macadamia besluit welke kater(s) de poes mag dekken. Dit zullen alleen zorgvuldig geselecteerde katers zijn die volledig getest zijn en waarbij de combinatie een waardevolle toevoeging is voor het ras.

 • Cattery Macadamia vraagt de stambomen aan en selecteert potentiele families die in aanmerking komen voor een kitten. Samen moeten we er een goed gevoel over hebben bij de families waar de kittens naartoe verhuizen. Zelf een kitten houden behoort ook tot de mogelijkheden.

 • Je bent bereid om de poes op date te brengen naar de kater en haar een dag of 3 te missen, om haar vervolgens (hopelijk zwanger) weer op te kunnen halen. Soms is het ook nodig om een kater op te halen en de date bij je thuis te laten plaatsvinden.

 • Financieel ben jij verantwoordelijk voor de kosten die je hebt voor het houden van een huisdier (voer, kattenbakkorrels, dierenartskosten, verzekering). Cattery Macadamia is verantwoordelijk voor de kosten die fokgerelateerd zijn, zoals de gezondheidstesten, betalen van het dekgeld,  dierenartskosten in geval van keizersnede, vaccineren/chippen kittens etc.). Hierdoor ligt het totale financiele risico bij mijn cattery. Ook het fok risico in het geval de poes niet geschikt is voor de fok, ligt bij Cattery Macadamia. Hierdoor kun je op een veilige manier kennismaken met het fokken.

Deze constructie vraagt veel vertrouwen en samenwerking. Het is soms puzzelen om het voor

beide partijen goed te laten werken. Onze onderlinge afspraken zijn dan ook maatwerk zodat we ons er

beide comfortabel bij voelen. 

Ook wanneer ik geen kittens heb dan kun je contact opnemen als je in de toekomst graag een uitzet-kater of -poes wilt. Deze constructie kan namelijk ook worden toegepast voor katers. Liever juist wanneer er nog geen kittens zijn, zodat we uitgebreid de tijd kunnen nemen om elkaar beter te leren kennen.

Heb je interesse of vragen, neem gerust contact op via het contactformulier. 

Kelainai of Macadamia
Yonne of Macadamia
Bumblebee of Macadamia
bottom of page