top of page

Gezondheid

Cattery Macadamia volgt het gezondheidsprogramma van Pawpeds wat specifiek is opgesteld voor Maine Coons. Het programma is er op gericht om ziektes en afwijkingen die voorkomen in het ras zoveel mogelijk te elimineren zonder daarbij de genetische pool ernstig te vernauwen. Pawpeds stelt kwaliteitseisen aan deze testen en aan de specialisten die deze testen uitvoeren om zo de betrouwbaarheid van de uitslagen te kunnen borgen.

Wij werken hier met alle liefde aan mee om zo ons steentje bij te dragen in het verschaffen van informatie over de gezondheid van onze katten. De fok-aanbevelingen van Pawpeds zijn tevens onze richtlijnen.

Het gezondheidsprogramma bevat testen op de volgende ziektes: 

Naast het Pawpeds gezondheidsprogramma testen we onze katten ook op:

  • Polycystic Kidney Disease (PKD) - Nier echo vanaf 1 jarige leeftijd

  • Patella Luxatie (PL) - Manuele controle van de knieen en ellebogen vanaf 1 jarige leeftijd

  • Feline Leukemie Virus (FeLV) - Bloedtest voorafgaand aan elke dekking

  • Feline Imunodeficientie Virus of kattenaids (Fiv) - Bloedtest voorafgaand aan elke dekking

In de DNA combitest zitten nog vele andere testuitslagen waar onze katten ook op getest zijn, zoals PKD, HCM 3, GSD type IV etc. Deze uitslagen zijn niet relevant of gevalideerd voor Maine Coons en hebben daardoor geen waarde. Deze uitslagen worden dan ook niet op de website vermeld.

Specialisten

De HCM en PKD echo's laten wij alleen uitvoeren door erkende cardiologen die beschikken over de juiste opleidingen en apparatuur. Door deze kwalificaties zijn zij ook aangesloten bij Pawpeds.

HD foto's laten wij maken door een erkende orthopeed. De foto wordt vervolgens opgestuurd naar Pawpeds ter beoordeling.

Als fokker nemen wij onze verantwoordelijkheid heel serieus. Het selecteren van de katten voor de fok heeft impact op de hele populatie van het ras. Daarom testen wij onze katten op alle mogelijke testen van in het ras voorkomende aandoeningen en afwijkingen, om meer zekerheid te hebben over de gezondheid van onze katten. Er is met al deze testen nooit 100% garantie te geven op een gezonde kat of nageslacht, maar we doen wel alle mogelijke testen om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk uit te sluiten. 

Daarnaast vinden wij het belangrijk om alle testresultaten openbaar te maken. Door mee te doen aan het gezondheidsprogramma gaan wij voorafgaand aan de test akkoord met het publiceren van de uitslag, ongeacht de uitslag. Hierdoor helpen wij ook andere fokkers aan transparante informatie over de gezondheid van de populatie.

bottom of page