top of page

Verzorging

Onze kittens

Opgroeien

Onze moederpoezen zijn tot nu toe zeer ontspannen, sociaal en tolerant wanneer ze kittens hebben. De bevalling is dan ook in de slaapkamer, maar vaak is er minimaal 1 andere kat bij voor de support. De kittens groeien van het begin af aan niet geisoleerd op, maar midden in het gezinsleven en tussen de andere katten. Vanaf dat de kittens 4-5 weken oud zijn mogen ze voorzichtig bezoek ontvangen. Ze zitten tot 4 weken in een kittenren. Daarna kunnen ze onder toezicht los in het huis lopen en verblijven 's nachts of als er niemand thuis is nog in de kittenren. Vanaf 6-7 weken oud wordt de kittenren opgeborgen (want daar klimmen ze zelf uit) en hebben ze toegang tot het hele huis. Dan vinden ze zichzelf ook wel groot en stoer genoeg om net als de grote katten overal te kunnen rondrennen. 

Voeding

Onze kittens krijgen vanaf de 4e week vaste voeding aangeboden. Wij geven de kittens diverse soorten vlees en vis zodat het went aan diverse soorten voeding. Ze krijgen vooral (biologisch) rauw vlees/vis en kvv van Tinlo, maar ook blikvoer van de merken Cosma, Schesir, Porta21 en Carny. Ook krijgen ze (kitten)brokken van Sanabelle. Met dit gevarieerd aanbod kunnen de darmen omgaan met diverse soorten voeding en kan er in de toekomst eenvoudig gevarieerd worden zonder dat het kitten last krijgt van diarree. Wij zijn voorstanders van rauw vlees en het beste is om dit van jongs af aan al te geven (later omschakelen kan erg moeilijk zijn als de kat anders gewend is). Het blikvoer en brokjes bestellen wij bij Zooplus.

Zindelijkheidstraining

Wanneer het tijd is voor de zindelijkheidstraining, dan doen wij dat op een bak met houtkorrels van PeeWee. De PeeWee bak zelf is nog te hoog, waardoor we beginnen met een lage instapbak (zonder dubbele bodem) met daarin de houtkorrels. Jong gedaan is oud geleerd. De PeeWee bak vinden wij ideaal, maar een kat die anders gewend is (grit) kan houtkorrels niet prettig vinden. Daarom leren wij de kittens zindelijk te worden met houtkorrels. Kittens die kennismaken met de kattenbak die stoppen nog wel eens wat in hun mond. Grit of siliconen is dan ook gevaarlijk voor de gezondheid. Houtkorrels zijn veilig en ideaal qua hygiene, geur, zuinigheid en milieuvriendelijkheid. Wanneer de kittens ouder zijn dan mogen ze op de grote PeeWee bak. Ook kunnen ze dan op diverse bakken met grit die staan voor onze volwassen poezen die de PeeWee bak pertinent boycotten.

Stamboom, chip en vaccinatie

Onze kittens worden 2x gevaccineerd, met 9 en met 12 weken. Ze worden ook gechipt en krijgen een Europees paspoort mee met daarin 2 gezondheidsverklaringen van onze dierenarts. Alle kittens krijgen een stamboom mee van de rasvereniging NRKV en worden allemaal geregistreerd in Pawpeds. Zo kun je altijd meer dan 10 generaties aan voorouders en andere informatie inzien van je kitten.

Onze poezen 

Onze poezen hebben 24 uur per dag brokjes staan van Sanabelle, een all-you-can-eat buffet. Daarnaast krijgen ze 2-3x per dag blikvoer of rauw vlees. Qua blikvoer wisselen we af tussen de merken Cosma, Schesir, Porta21 en Carny. Rauw vers vlees krijgen ze ook regelmatig. Niet al onze katten lusten rauw vlees en daarom moeten we combineren. We geven rauwe kip (kipfilet, kippenpoot, vleugels, hart en lever) vis van de markt en rundvlees (ongezouten/ongekruid). Ook geven we ze kvv rauw vis/vlees van Tinlo. Ook de snoepjes zijn verantwoord. Ze krijgen snoepjes van Cosma, Sanabelle en af en toe een plakje rosbief. Onze prinsesjes komen zeker niks tekort en hebben hun

blikopeners goed getraind naar hun

wensen.

Onze poezen hebben een satijnzachte

en makkelijke vacht, kammen is

nauwelijks nodig. Uitzondering is Néroli,

die kan (in de zomer als ze vol in haar vacht zit), klitten ontwikkelen in

haar oksels en ellebogen. 

Onze poezen kunnen dagelijks genieten van onze afgeschermde tuin van

50m2. Hier kunnen ze heerlijk op insecten jagen, vogeltjes kijken, met hun poten in de aarde staan en in de boom klimmen. Ze kunnen de tuin niet verlaten.

IMG_0822.jpg
IMG_0807.jpg
120x600_zooplus_nl_katten.jpg
bottom of page