top of page

Verzorging

Onze kittens

Opgroeien

Onze moederpoezen zijn tot nu toe zeer ontspannen, sociaal en tolerant wanneer ze kittens hebben. De bevalling is dan ook in de slaapkamer, waar de moederpoes en haar kittens de eerste weken verblijven. Vaak gaat de moederpoes meerdere malen per dag naar beneden voor een korte pauze en om te even bij te beppen met de andere dames. Vanaf dat de kittens 3-4 weken oud zijn mogen overdag in de woonkamer. Nog wel in de ren, maar daar komen ze al meer in contact met de andere poezen en geluiden. Ze zitten tot 4-5 weken in een kittenren. Daarna kunnen ze onder toezicht los in het huis lopen en verblijven 's nachts of als er niemand thuis is nog in de kittenren. Vanaf 6-7 weken oud hebben ze overdag onder toezicht toegang tot het hele huis. Dan vinden ze zichzelf ook wel groot en stoer genoeg om net als de grote katten overal te kunnen rondrennen. Vanaf 8 weken mogen ze bezoek ontvangen. 

Voeding

Onze kittens krijgen vanaf de 4e week vaste voeding aangeboden. Wij geven de kittens diverse soorten natvoer zodat het went aan diverse soorten voeding. Ze krijgen rauw vlees en kvv van Tinlo en Kiezebrink, maar ook blikvoer van de merken Carny, Feringa, Royal Canin en Cosma. Ook krijgen ze (kitten)brokken van Royal Canin. Met dit gevarieerd aanbod kunnen de darmen omgaan met diverse soorten voeding en kan er in de toekomst eenvoudig gevarieerd worden zonder dat het kitten last krijgt van diarree. Het blikvoer en brokjes bestellen wij bij Zooplus.

Zindelijkheidstraining

Wanneer het tijd is voor de zindelijkheidstraining, dan doen wij dat op een bak met houtkorrels van PeeWee. De PeeWee bak zelf is nog te hoog, waardoor we beginnen met een lage instapbak (zonder dubbele bodem) met daarin de houtkorrels. Jong gedaan is oud geleerd. De PeeWee bak vinden wij ideaal, maar een kat die anders gewend is (grit) kan houtkorrels niet prettig vinden. Daarom leren wij de kittens zindelijk te worden met houtkorrels. Kittens die kennismaken met de kattenbak die stoppen nog wel eens wat in hun mond. Grit of siliconen is dan ook gevaarlijk voor de gezondheid. Houtkorrels zijn veilig en ideaal qua hygiene, geur, zuinigheid en milieuvriendelijkheid. Wanneer de kittens ouder zijn dan mogen ze op de grote PeeWee bak. Ook kunnen ze dan op diverse bakken met grit die staan voor onze volwassen poezen die de PeeWee bak pertinent boycotten.

Stamboom, chip en vaccinatie

Onze kittens worden 2x gevaccineerd, met 10 en met 13 weken. Wij vaccineren pas met 10 weken voor het eerst omdat eerder vaak geen nut heeft vanwege de maternale bescherming die kittens meekrijgen via de moedermelk. Ze worden ook gechipt en krijgen een Europees paspoort mee met daarin 2 gezondheidschecks van onze dierenarts. Alle kittens krijgen een stamboom mee van de rasvereniging NRKV. Onze kittens verhuizen tussen de 14 en 16 weken en verlaten om de beurt het nest om de moederpoes langzaam aan het uitvliegen van haar kroost te laten wennen. Al onze moederpoezen zijn namelijk ook op die leeftijd nog toegewijde moeders. 

Onze poezen 

Onze poezen hebben 24 uur per dag brokjes staan van Leonardo en Porta21 brok, elke kat krijgt een afgemeten hoeveelheid via hun eigen Surefeed. Daarnaast krijgen ze 2-3x per dag blikvoer of rauw vlees. Qua blikvoer wisselen we af tussen de merken Mac, Carny, Cosma, Schesir, Feringa en Porta21. Rauw vers vlees krijgen ze ook regelmatig, voornamelijk Tinlo barf of Kiezebrink. Niet al onze katten lusten rauw vlees en daarom moeten we combineren. Ook de snoepjes zijn verantwoord. Ze krijgen snoepjes van Cosma, Sanabelle en af en toe een plakje rosbief. Onze prinsesjes komen zeker niks tekort en hebben hun blikopeners goed getraind naar hun wensen.

Onze poezen hebben een satijnzachte en makkelijke vacht, kammen is nauwelijks nodig, maar doen we uit voorzorg wel wekelijks zodat ze hieraan gewend blijven. Néroli, Chelly en Karishma kunnen tijdens de rui periode makkelijk een klit krijgen in haar oksels of broek. 

Onze poezen kunnen dagelijks genieten van onze afgeschermde tuin van

50m2. Hier kunnen ze heerlijk op insecten jagen, vogeltjes kijken, met hun poten in de aarde staan en op de boomstam klimmen. Ze kunnen de tuin niet verlaten.

IMG_0822.jpg
IMG_0807.jpg
Onze katers

Onze katers wonen niet in onze cattery, omdat we graag controle houden over onze kitten planning en onze katers niet apart willen houden in een kleine ruimte. Hierdoor proberen we creatief om te gaan met het vinden van oplossingen voor de huisvesting van onze katers, waarbij hun welzijn voorop staat. Het liefst plaatsen we onze katers bij een gezin zonder poezen, waarbij de kater alle ruimte heeft en onderdeel is van het gezinsleven. Zo wonen twee van onze katers bij mijn zus als onderdeel van haar gezin. Andere katers wonen bij een gastgezin

bottom of page