top of page

Vind je het leuk om actief een bijdrage te leveren aan het ras, zonder zelf een cattery op te starten, dan is een uitzet-kater misschien iets voor jou. 

In mijn cattery worden soms katers geboren die een goede fokpotentie hebben en die een waardevolle toevoeging kunnen zijn voor het ras. Katers die bij ons geboren worden kan ik niet zelf houden, omdat zijn moeder (en wellicht andere familieleden) bij mij woont. Een kater in een apart dekkaterverblijf houden wil ik liever niet, omdat ik mijn katers een fijn leven gun en onderdeel wil laten zijn van het gezinsleven. Maar soms wil ik een goede lijn niet 'verloren' laten gaan waarmee ik andere fokkers verder kan helpen aan een goede outcross lijn, of voor mezelf een goede lijn veilig wil stellen als backup. Als oplossing is de constructie van een uitzetkater bedacht. Hiermee kan ik mijn fokdoelen verwezelijken voor het ras en tegelijkertijd de kater een heerlijk leven bieden als volwaardig lid van jouw gezin. 

Als liefhebber krijg je het kitten die je graag wilt tegen

een aangepast laag tarief. Het restant wordt betaald

"in natura" door de kater een aantal poezen te laten

dekken. Na zijn kastratie wordt ook het juridisch

eigendom naar jou overgezet en kan hij de rest van

zijn leven bij jou als kastraat genieten.

Je krijgt zo de kans om betrokken te zijn bij mijn

cattery en mee te helpen aan het realiseren van mijn 

fokdoel om gezonde outcross katten te fokken. Je

maakt een nestje kittens voor mij of anderen (door mij

geselecteerde fokkers) mogelijk en geniet

mee als je uitzet-kater vader wordt van een nestje

kittens.

Ook biedt het je de mogelijkheid om meer te leren van 'het vak', voor het geval je zelf de ambitie hebt om in de toekomst een cattery te starten. Je krijgt met een uitzet-kater volledige begeleiding van mij.

Kosten

- De aanschafprijs van de kater is niet de gebruikelijke kittenprijs van €850,- maar een heel stuk lager. De exacte prijs hangt af van onze onderlinge afspraken.

- Cattery Macadamia betaalt alle fokgerelateerde gezondheidstesten van de kater. De kater wordt getest op HD, PL, HCM echo, PKD echo en tenslotte op Fiv en Felv (optioneel een DNA test op HCM1, SMA en PKdef ). Al deze testen worden door mij vergoed. Mocht de kater niet goed door een van de testen komen, niet vruchtbaar zijn of om andere reden niet geschikt zijn, dan wordt de kater gecastreerd waarna zijn eigendom op jouw naam wordt overgezet. Dit 'fokkersrisico' komt geheel voor mijn rekening.

- Alle kosten die je maakt om een Maine Coon als huisdier te houden komt voor jouw rekening. Dit zijn de normale kosten die je hebt bij elke kat die je als huisdier houdt. Zoals dagelijks eten, kattenbakkorrels, speeltjes, krabpalen, kattenbak ed. maar ook  dierenartskosten die niet gerelateerd zijn aan het fokken zoals de jaarlijkse vaccinaties.

Wanneer is een uitzetkater mogelijk iets voor jou?

  • Je bent flexibel, integer en dol op katten.

  • Je bent bereid om meer te leren over Maine Coons en over het fokken.

  • We hebben een goede klik en nemen de tijd om elkaar goed te leren kennen. Het is belangrijk dat we goed kunnen samenwerken en in tijden van tegenspoed samen oplossingen kunnen vinden.

  • Je hebt het geduld en de wens om een lieve kater te leren kennen en hem een vader te laten worden.

  • Je hebt minimaal 1 andere gecastreerde Maine Coon en je hebt geen open katten in huis.

  • Je woont liever niet al te ver weg (tot ongeveer 1 uur rijden van Den Haag).

  • De kater blijft eigendom van Cattery Macadamia totdat aan de contractplicht is voldaan. Dit betekent in de praktijk dat het eigendom naar jou wordt overgezet nadat we in onderling overleg besluiten dat hij gecastreerd wordt. Daarna kan hij de rest van zijn leven bij jou genieten van het heerlijke kastraten leven.

  • Cattery Macadamia besluit welke poezen de kater mag dekken. De kater zal nooit door mij als 'moneymaker' worden gebruikt, maar alleen een beperkt aantal poezen dekken die uit gezonde en volledig geteste lijnen komen en welke combinaties een waardevolle toevoeging zijn voor het ras.

  • Je hebt ruimte en tijd om poezen te ontvangen. Vaak kan het moment waarop wel globaal gepland worden, maar is het binnen die periode afwachten totdat een poes krols wordt. Dan wordt de poes meestal op de 2e dag van de krolsheid naar jou gebracht. De poes blijft meestal 3-5 dagen bij jou logeren en wordt dan weer opgehaald. Ook kunnen we besluiten de kater op te halen wanneer er een dekking gepland staat. Hij wordt dan een paar dagen later weer teruggebracht.

Het is altijd afwachten of een kater geschikt blijkt te zijn

als dekkater en of zijn hormonale gedrag houdbaar is

voor jou als liefhebber. Hoe lang een kater open blijft is

daar mede van afhankelijk. Mocht de kater ernstig

sproeigedrag gaan vertonen wat niet houdbaar is, dan

kunnen we samen besluiten de kater eerder te laten

kastreren dan gepland. De kater tijdelijk chemisch

kastreren met een suprelorin staafje is een andere

optie.

Deze constructie vraagt veel vertrouwen en

samenwerking. Het is soms puzzelen om het voor

beide partijen goed te laten werken. Onze onderlinge

afspraken zijn dan ook maatwerk zodat we ons er

beide comfortabel bij voelen. Als het lukt dan is dit geweldig en ben je voor mij goud waard!

Ook wanneer ik geen kittens heb dan kun je contact opnemen als je in de toekomst graag een uitzet-kater of -poes wilt. Deze constructie kan namelijk ook worden toegepast voor uitzetpoezen. 

Heb je interesse of vragen, neem gerust contact op via het contactformulier. 

67673606_1352036751629622_73882751986774
68248441_1352539281579369_69862022647591
bottom of page