Laag inteelt%

Wat is inteelt?

Inteelt ontstaat wanneer familieleden of nauw verwante individuën met elkaar worden verpaard. Inteelt wordt toegepast om wenselijke eigenschappen of uiterlijke kenmerken te versterken. Tegelijkertijd kan het ook de slechte eigenschappen vergroten of verborgen schadelijke recessieve genen de kans geven om tot uiting te komen. Hierdoor kunnen genetische ziektes en gebreken ineens aan het licht komen.

Elk gen bestaat uit twee allelen, één van de vader en één van de moeder. Inteelt vergroot de homozygositeit: dat houdt in dat de kans groter is dat je per gen twee exacte dezelfde allelen krijgt.  Hierdoor leidt inteelt tot een vernauwing van de genenpool.

​Soms passen fokkers inteelt bewust toe. Inteelt is namelijk de eenvoudigste weg om bepaalde eigenschappen van de ouderdieren door te geven aan het nageslacht en daarmee "vast te leggen". 

Wat is lijnteelt?

Het kan ook zijn dat de twee ouderdieren tot drie generaties terug niet verwant aan elkaar zijn. Maar dat ze bijvoorbeeld 4 of 5 generaties geleden dezelfde voorouders delen. De fokker in kwestie past in dit geval geen directe inteelt toe, maar krijgt toch nageslacht met een hoger inteeltpercentage dan de ouders. Dit noemen we lijnteelt. Lijnteelt is een afgezwakte vorm van inteelt, welke binnen de fokwereld veel wordt toegepast. Lijnteelt leidt tot over de gehele stamboom tot minder genetische diversiteit.

Inteelt coëfficiënt 

De inteelt coëfficiënt (verder aangeduid als inteelt %) berekent de waarschijnlijkheid dat 2 allellen hetzelfde zullen zijn (homozygoot) door de verwantschap in de voorouders te calculeren. 

Voorbeelden inteelt coëfficiënt:

  • Verparing tussen broer en zus: geeft een verhoging van het inteelt % van het nageslacht met 25%

  • Verparing tussen ouder en kind: verhoging van 25%

  • Verparing tussen halfbroer en halfzus: verhoging van 12.5%

  • Verparing tussen grootouder en kleinkind: verhoging van 12.5%

  • Verparing tussen neef en nicht: verhoging van 6,25%

Inteelt en gezondheid

Een inteelt of lijnteelt verparing kan direct gevolgen hebben voor de gezondheid van het nageslacht. Maar soms kan er enkele generaties overheen gaan voordat de problemen zichtbaar worden. Bekende problemen zijn o.a. een korter levensduur en een zwakker immuunsysteem. 

Om het ras gezond te houden is de genetische variatie dus belangrijk. Een kat met meer genetische variatie heeft in principe een sterker immuunsysteem en meer mogelijkheden om antilichamen aan te maken waarmee ziektes overwonnen worden.

Wat is een verantwoord inteelt percentage?

Een "normaal" totaal inteelt percentage van de Maine Coon ligt tussen de 10-12%. Daarboven kan een verhoogd risico liggen, waarbij de fokker goed moet weten welke risico’s binnen de familielijn aanwezig zijn. Een laag inteelt percentage heeft in principe een gunstigere invloed op het immuunsysteem en de gezondheid dan een hoog inteelt percentage. Kijk je alleen naar het inteelt% alleen dan geldt hoe lager hoe groter de kans op heterozygositeit en daarmee een sterker immuunsysteem.

Enige nuance is wel op zijn plaats. Want een Maine Coon met een gezond inteelt percentage kan nog steeds ziek worden of een erfelijke ziekte krijgen. Andersom kan een Maine Coon met een inteelt percentage van 17% kerngezond zijn en gezond nageslacht krijgen. Het inteelt percentage zegt dus niet alles, maar is een indicator die kan worden meegewogen in het totaalplaatje van een kat. Veel andere factoren spelen hier ook een rol. Volledig geteste en gezonde voorouders zijn een veelzeggende en minstens zo belangrijke indicator voor gezond nageslacht. 

Hoe kan ik het inteelt percentage van mijn kat achterhalen?

Wil je een kitten aanschaffen en hiervan het inteelt percentage weten? In Pawpeds kun je eenvoudig het totale inteelt Percentage van je kat achterhalen. Wanneer je de stamboomnaam van je kat opzoekt in de Pawpeds Maine Coon database, krijg je het totale inteelt percentage te zien wanneer je op de link "Inteelt" klikt ("Inbreeding" wanneer je de Engelse instellingen gebruikt). De link verandert vervolgens in de tekst "Totale inteelt" en toont daarachter het totale inteelt percentage,  rekening houdend met alle bekende voorouders die in Pawpeds geregistreerd staan.

In onderstaande video zie je hoe je dit doet.

Wanneer je niet het totale inteelt% wilt zien maar de inteelt tot 6 generaties terug, dan klik je op het cijfer 6 naast Generaties. Hetzelfde kun je doen bij generaties 2 t/m 10, door op het bijbehorende cijfer te klikken.

Betrouwbaarheid inteelt%

Ervan uitgaande dat alle informatie in Pawpeds klopt (helaas bestaan er ook onjuiste of vervalste stambomen), geeft Pawpeds ook een betrouwbaarheidsfactor aan voor de berekende (inteelt)percentages. Dit kun je zien wanneer je op de link "Foundation" klikt in het scherm die de stamboom toont. Er staat bijvoorbeeld dit: Betrouwbaarheid van de analyse 99,0% (1,0% niet opgespoord tot foundation). Daaronder volgt een lijst met bekende Foundation katten die de oervaders en moeders zijn van jouw kat. Verder onderaan de pagina onder het kopje "Katten niet opgespoord tot foundation" staan de onbekende voorouders van je kat (de 1% onbekend) die niet zijn ingestuurd naar Pawpeds. ​In dit voorbeeld kan het totale inteelt% tot maximaal 1% hoger uit komen wanneer de aangegeven ontbrekende katten wel in Pawpeds worden opgevoerd.

Mijn kat staat niet in Pawpeds

Wanneer jouw kat niet in Pawpeds is aangemeld kun je (zowel liefhebbers als fokkers) dit eenvoudig doen door een kopie van de stamboom per email te versturen naar leonievdbelt@gmail.com. Zij zorgt ervoor dat de stamboom wordt toegevoegd aan Pawpeds. Als de ouders of alle grootouders wel in Pawpeds staan, dan kun je alsnog het inteelt percentage achterhalen door in Pawpeds een testparing te doen.

​Heb je vragen over dit artikel, schroom dan niet contact met mij te zoeken via de chatfunctie of het contactformulier.

Bronnen

Genetics (Pawpeds) 

User guide (Pawpeds) 

Stamboom (Mainecoon.nl)

Inteelt en het effect ervan op het immuunsysteem (Pawpeds)

Li, X, "Inbreeding depression in captive animal populations", (2014) Faculty of Science Theses

© 2019 Alle rechten voorbehouden

Foto's en tekst mogen niet worden gekopieerd of gebruikt zonder nadrukkelijke toestemming

Voorburg, Nederland

G2RibbonSmall.gif

Wij zijn aangesloten bij onderstaande vereniging en club:

Unieke bezoekers sinds 2018:

Aantal bezoeken sinds 2018: