Kitten kopen

Tips voor de aanschaf van een kitten. Tegenwoordig zijn er zoveel kittens die worden aangeboden. Hoe scheid je het kaf van het koren tussen al het aanbod?

  1. Vermijd Marktplaats. Een goede fokker met een goede naam heeft geen noodzaak om op Marktplaats te adverteren. Natuurlijk zijn er ook goede fokkers op Marktplaats, zoals beginnende fokkers die hun naam nog moeten opbouwen, maar deze zijn in de minderheid. Op marktplaats vind je veel malafide (brood)fokkers die kittens aanbieden zonder stamboom, zonder geteste ouders, of geen 100% raszuivere kittens. Vaak zijn deze lager geprijst.

  2. Kies eerst een fokker uit waar je een goed gevoel bij hebt, voordat je bij een nestje gaat kijken. Verliefd worden op een kitten is snel gebeurd, daarom wil je van tevoren al weten dat je bij de juiste fokker zit, voordat je naar een nestje gaat kijken.

  3. Vraag naar de stamboom link op pawpeds van het kitten. Staan de ouders niet in Pawpeds, vraag dan naar de reden. Pawpeds is een internationale database waar aangesloten fokkers hun informatie met elkaar delen, zodat er collectief inzicht ontstaat in de gezondheid van het ras en hoe bepaalde lijnen zich ontwikkelen. In de stamboom op pawpeds kun je veel informatie aflezen. Zo kun je gezondheidsinformatie inzien per kat, via de link inteelt kun je het totale inteeltpercentage over 10 generaties bekijken van het kitten. Een gezond inteelt% ligt tenminste onder de 12%.

  4. Vraag informatie over de lijnen van de fokker. Vraag naar de ouders en de grootouders. Vraag testresultaten op van tenminste de ouders en liever ook de grootouders. Vraag niet alleen naar de DNA testen, maar controleer ook of er een hart en nier echo is gemaakt (HCM en PKD echo). Hierbij is het ook van belang dat dit door een specialist is gedaan (radioloog) en op welke leeftijd dit is gedaan. Een goede fokker doet er alles aan om de kans op erfelijke aandoeningen zoveel mogelijk uit te sluiten.

  5. Weet de fokker waar hij/zij mee bezig is? Een goede fokker werkt met een fokdoel waarmee hij/zij het fokprogramma samenstelt om zo iets toe te voegen aan het ras. Elke fokker kan een poes en een kater bij elkaar zetten en zo kittens krijgen, maar welke bewuste keuze ligt daar achter? Er is een groot verschil tussen een "kittenvermeerderaar" en een fokker die met een fokprogramma werkt. Basiskennis van het fokken is daarbij noodzaak. Een fokker die het fokken serieus neemt heeft tenminste basiskennis van genetica, ziektes en gezondheid, kattengedrag en verzorging van katten. Pawpeds biedt goede cursussen aan in het fokken. Zie je het G1 logo staan op de site van een fokker? Dan weet je dat de fokker de basiscursus heeft gedaan. G2 en G3 zijn vervolgcusrsussen die nog dieper in de materie ingaan.

  6. Een goede fokker is ook na de aanschaf van het kitten bereikbaar voor vragen en problemen. Daarom is het belangrijk dat je ook een goede klik hebt met de fokker, zodat je de rest van het kattenleven bij de fokker terecht kan.

  7. Ga je op bezoek bij een fokker, kijk dan goed naar de katten en het huis. Ziet alles er hygienisch uit? Zien de katten er gezond uit? Gedragen de katten zich sociaal? Ga je kijken naar een nestje, dan moeten alle alarmbellen afgaan als de moederpoes niet in huis is.

  8. Een goede fokker behandelt de katten als onderdeel van het gezin en niet als "product" of "kittenfabriek". Een goede fokker zal de kittens niet aan iedereen verkopen maar stelt ook vragen en eisen aan de kittenkoper. Dit om er zeker van te zijn dat de katten goed terecht komen. Wil je weten wat wij verwachten van onze kittenkopers?

© 2020 Alle rechten voorbehouden

Foto's en tekst mogen niet worden gekopieerd of gebruikt zonder nadrukkelijke toestemming

G2RibbonSmall.gif
G3RibbonSmall.gif

Voorburg, Nederland

Unieke bezoekers sinds 2018:

Aantal bezoeken sinds 2018:

Wij zijn aangesloten bij onderstaande vereniging en club: